Elfstedentocht met de camper - deel 2

De Elfstedentocht gaat ook dit jaar helaas niet plaatsvinden. Althans, niet op het ijs. In deel 1 van ‘Elfstedentocht door Friesland met de camper’ lieten we al zien dat we echt niet hoeven te wachten tot het ooit nog eens plaats gaat vinden. De Elfstedentocht is prima te doen vanuit de camper. Je kunt over deze tocht ook zo lang doen als je zelf wil, bij iedere stad vind je ook een of meerdere camperplaatsen! 'It giet oan!'

In deel 2 van deze Friese Elfstedentocht met de camper gaan we verder richting Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en eindigen zoals de échte Friese Elfstedentocht weer in Leeuwarden.

 

6 - Hindeloopen ( Hylpen )
Deze stad ligt ook aan het Ijsselmeer en is daardoor perfect voor watersport. Als je denkt dat je de Friese taal al moeilijk te verstaan is, dan zal je allemaal je oren niet geloven als de inwoners van Hindeloopen iets in traditioneel dialect aan je vragen. ‘Hindeloopers’ is vanwege haar Middeleeuwse klinkers een dialect met een zeer onderscheidende klank. Baal je nog steeds dat de Elfstedentocht niet geschaatst wordt dit jaar? Breng dan een bezoek aan het Eerste Friese Schaatsmuseum en proef zo toch een beetje van de sfeer van dit Oer-Friese schaatsevenement.
Tip om te overnachten:
Camperplaats Molkwerum


7 - Workum ( Warkum )

Je kunt Workum niet voorbij zonder íets van de bekende kunstenaar Jopie Huisman gezien te hebben. De beste plek om deze kunstwerken te bezoeken is natuurlijk het ‘Jopie Huisman Museum’. Een wandeling door het oude centrum van Workum is door de vele karakteristieke geveltjes en monumenten een attractie op zichzelf.
Tip om te overnachten:
Camperplaats Jachthaven Bouwsma

 

Friesland normal jpg 113581

Zeg je Ijsselmeer, dan zeg je watersport!  

 

 

Harlingen normal jpg 113591Ontdek de prachtige stad Harlingen, hier is het gehele jaar veel te beleven.

 

8 - Bolsward ( Boalsert )
Wellicht is het verstandig om vóórdat je Bolsward induikt een geschikte camperplaats te vinden. Want in de stad Bolsward ontkom je niet aan het zeer bekende drankje ‘Sonnema Berenburg’. Dit drankje is vanwege de stevige afdronk lekker in de mix met frisdrank en in de winter heerlijk om warm te drinken met een klein (of groot) toefje slagroom. Er worden rondleidingen gegeven door deze welbekende distilleerderij waarbij je het geheim ontdekt van Sonnema (tot zekere hoogte, want het volledige recept is nog steeds geheim) en proef dit unieke kruidenmengsel!
Tip om te overnachten:
Camperplaats Half-Hichtum

9 - Harlingen   ( Harns )
Deze stad was en is erg belangrijk voor de provincie Friesland vanwege de haven. Je kunt vanuit Harlingen ook eenvoudig de oversteek maken naar de Waddeneilanden Vlieland & Terschelling. Je vindt in deze stad aan het water maar liefst 600(!) monumenten hierdoor is deze stad echt een bezoek waard. In het voorjaar en zomer kom je heerlijk tot rust op het strand van Harlingen.
Tip om te overnachten:
Camperplaats Tsjerk Hiddesluizen 

 

10 - Franeker  ( Frjentsjer ) 
Een bezoek aan Franeker kan niet zonder een bezoek aan het oudste nog werkende planetarium van de wereld! Ontdek in dit Koninklijk Eise Eisinga Planetarium alles over het zonnestelsel. Je kunt Franeker ook kennen van het grote, traditionele kaatstoernooi wat ieder jaar in de zomer gehouden wordt. Ook leuk om te doen in Franeker is het huren van een bootje om zo de stad vanaf het water te ontdekken!
Tip om te overnachten:
Camperplaats De Slypstien

 

11 - Dokkum ( Dokkum )
Dokkum is de laatste van de elfsteden voordat de schaatsers terugkeren richting Leeuwarden en is ook nog zeker de moeite waard om te bezoeken. De binnenstad ademt historie vanwege de vele trapgevels, grachten en bolwerken. Maar Dokkum is ook erg leuk om te winkelen, je hebt hier talloze boetiekjes en bijzondere winkeltjes waar alleen het doorheen struinen al een beleving is.
Tip om te overnachten:
Camperstop Dokkum

 

Finish - Leeuwarden ( Ljouwert ) 
De Friese Elfstedentocht begint in Leeuwarden, maar eindigt hier ook. En dat is maar goed ook, want in Leeuwarden kun je écht van alles doen waardoor het zeker geen straf is om hier tweemaal naar toe te reizen. Beklim bijvoorbeeld de Friese variant van de Toren van Pisa, de ‘Skeve toren’ van Leeuwarden! Ben je dermate moe van al hetgeen dat je in de elfsteden hebt beleefd, dan pak je toch lekker een terrasje aan de grachten van Ljouwert. 
Tips om te overnachten:
Camperplaats Leeuwarden
Camperplaats Prinsentuin

De tips voor overnachten die hierboven staan vermeld zijn ook allen terug te vinden in de Camperstop-AdvisorCamperstop-App (android & iOS). Heb je het 1e deel van deze elfstedentocht met de camper door Friesland gemist? Klik dan hier


Wil je echt niks missen? Volg ons dan op Facebook!  Of meld je hier aan voor de Camperwereld-nieuwsbrief, dé maandelijkse nieuwsbrief boordevol camper-inspiratie, aanbiedingen & meer!

NIEUW sanitair slider frieslandDe nieuwe uitgave Camperstops Onderweg, - comfortabel op reis bevat ook meerdere Friese camperplaatsen die voorzien in douche en toilet. 

 

 

Deel deze elfstedentoch met de camper met je vrienden en/of familie. 

 

 

.